Hvordan velge loddestasjon?

28-05-2018
av vibeke narmo
Krepros utvalg av Metcal loddestasjoner
......................................Loddestasjoner er et naturlig valg når man skal lodde finelektronikk - den gode, gamle loddebolten uten temperaturkontroll egner seg mest til grovjobber.

Forskjellige bruksområder har forskjellige behov - skal man lodde kraftelektronikk, virkelig små overflatekomponenter eller mye forskjellig? Jobber du med produksjonslodding, rework eller prototyping?

Krepro fører loddeutstyr fra Metcal, en anerkjent leder i bransjen. Deres loddestasjoner er bygd på SmartHeat®-prinsippet. Dette innebærer at loddespissen varmes via induksjonsprinsippet, og at legeringen i spolen setter temperaturen. Dette gir flere fordeler:

  • God prosesskontroll, da temperaturen er satt av spissen, uten behov for kalibrering og mulighet for feilstilling av temperaturkontroll.
  • Rask oppvarming av spissen, som gir økt effektivitet, da man ikke trenger å sitte og vente på at spissen skal bli varm
  • Lett og rask bytte av spiss gjør at man kan bruke den spissen som passer best til jobben uten at man bruker lang tid på spissbytte, eller trenger å ha mange håndtak
  • God kontroll på temperatur gjør at man unngår å skade følsomme komponenter

Metcal tilbyr et bredt utvalg av spisser, alt fra veldig små spisser beregnet for å lodde de minste passive overflatekomponentene, via spisser spesifikt tilpasset rework av forskjellige komponentpakker til HTD (High Thermal Demand) spisser som er beregnet på de tøffeste jobbene som krever mye varme, slik som å lodde strømskinner eller komponenter på kraftige jordplan. 

Siden SmartHeat®-varmeelementet sitter i selve spissen, så mister man mindre effekt på veien, og man vil derfor oppleve at Metcal-stasjoner gir høyere praktisk effekt enn stasjoner som har varmeelementet i loddehåndtaket.

Når det gjelder å velge loddestasjon, så skiller loddestasjonene til Metcal seg fra hverandre når det gjelder antall utganger, effekt og tilleggsfunksjoner.

Loddestasjoner med to utganger deles i to forskjellige typer: de med svitsjbare utganger og de med samtidige utganger. På en svitsjbar stasjon kan man ta to verktøy/håndtak tilkoblet, men de kan ikke brukes samtidig. Dette er praktisk dersom man bytter mellom to forskjellige håndtak eller spisser, men ikke bruker dem samtidig. På stasjoner med samtidige utganger kan begge utgangene brukes samtidig, akkurat som om man har to separate loddestasjoner. Det betyr at to operatører kan dele på en stasjon, eller man kan bruke begge håndtakene samtidig, feks. til utlodding. Se her for en oversikt over Metcal-stasjoner og hvor mange utganger de har.

MX-5200 og CV-5200 serien har 80W effekt, som dynamisk allokeres etter behov mellom de to utgangene. Dette kalles "Power-on-demand". 

MX-500 serien er en 40W, en-utgangs komplement til MX5200.

Den nye CV-5200 serien har mange tilleggsfunksjoner som de andre seriene ikke har. Brukergrensesnittet er en fargeskjerm med touch, og CV-5200 inkluderer den nye teknologien Connection Validation som regner ut korrekt kontakttid for å gi riktig tykkelse på det intermetalliske skjiktet, og gir operatøren tilbakemelding ved hjelp av LED-lys i håndtaket. CV-5200 kan også kobles til PC for å logge hver loddeoperasjon og gi sporbarhet.

MFR-serien er prisgunstig serie som finnes i versjoner med to samtidige utganger (MFR-2200), to svitsjbare utganger (MFR-1300) eller en enkelt utgang (MFR-1100). 

PS-900 er Metcals rimeligste serie, men inkluderer SmartHeat®-teknologien og er velegnet til produksjonslodding og utdanning. 

Oversikt over Metcal loddestasjoner
Pinterest